7 علت لجبازی کودکان
7 علت لجبازی کودکان
لجبازی کودکان یکی از متداول ترین موضوعاتی است که والدین در طول رشد فرزندشان بارها و بارها آن را تجربه می کنند. لجبازی کودکان علل مختلفی دارد که ما قصد داریم در این مقاله 7 علت مهم و فراگیر آن را برای شما بیان کنیم. اگر فرزند شما دست به لجبازی می زند و یا از لجبازی کودکان خسته شده اید حتما تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید زیرا علت اصلی لجبازی کودک شما، در یکی از گزینه های زیر وجود دارد.
1-مراحل رشد:
در سنین خاصی از مراحل رشد، کودکان برای اعلام و اظهار استقلال خود دست به لجبازی میزنند. در این سنین کودک برای اینکه به دیگران (به ویژه والدین) نشان بدهد که مستقل است رفتارهایی از جنس لجبازی از خود نشان میدهد. در این سنین کودکان کارهایی را انجام میدهند که ظاهری خودمختارگونه دارد.
درنظر داشته باشید که این تظاهر کاملا طبیعی است و جزئی از مسیر رشد کودک است. اما چگونگی واکنش والدین به این رفتارها مهم است. اگر کودک شما به علت اثبات و نشان دادن استقلال خود دست به لجبازی میزند، شاید وقت آن رسیده که بیشتر از هرزمانی این حس را در کودک خود تقویت کنید و اجازه دهید که یک سری از کارهای خود را، خودش انجام دهد. برای مطالعه بیشتر این مورد مقاله لجبازی کودکان در سنین مختلف را مطالعه بفرمایید.
مثلا کودکان 3 ساله روی پوشیدن لباس توسط خود و یا باز کردم خوراکی ها و یا وسایل توسط خودشان حساسیت و پافشاری خاصی دارند. همچنین فرزند شما در حین بلوغ میتواند به علت استقلال طلبی، لجبازیهای زیادی از خود بروز دهد.
2-جلب توجه:
در بسیاری از مواقع کودکان از لجبازی به عنوانی راهی موثر برای جلب توجه (جلب توجه منفی) استفاده میکنند. عمدتا این حساس نیاز جهت جلب توجه، به علت نیازهای اساسی کودک از جمله نیاز به دریافت محبت، دیده شدن و احساسات اجتماعی و … پدید می آید.
اگر احساس میکنید که کودک شما بخاطر جلب توجه شما یا دیگران دست به لجبازی میزند، حتما به این نیاز او توجه کنید. شما باید کودک خود را از لحاظ عاطفی، ابراز محبت و دریافت توجه سیراب کنید. کودکتان را بیش از پیش در آغوش بگیرید، درباره خوبیهایش بگویید و بیشتر از پیش از او تعریف کنید. سعی کنید درکارهایی که امکانپذیر است از او نیز مشورت بگیرید. اینگونه لجبازی کودک شما که بر اثر جلب توجه بود از بین خواهد رفت. فقط در نظر داشته باشید که این ابراز محبت نباید هربار بلافاصه بعد از نشان دادن لجبازی باشد، در غیراینصورت کودک شما اینگونه دریافت میکند که هربار برای دریافت محبت و توجه باید لجبازی کند. بلکه موارد گفته شده را باید در طول روز و در مسیر روزمرگی انجام دهید.
3-تغییر و موقعیت جدید:
ایجاد تغییر در محل تحصیل، کلاس یا شرایط مختلف برای کودکان در سنین مختلف ایجاد ترس پنهان میکند. گاهی این ترس (که شاید ظاهرا واضح و قابل شناسایی نباشد) خودش را بصورت لجبازی در کودکان نشان میدهد. همچنین وجود موقعیت ها، انسان ها و افراد مختلف و جدید نیز می تواند در کودکان این حس را بوجود بیاورد. در نظر داشته باشید اگر کودک شما بخاطر بوجود آمدن یک شرایط جدید دچار لجبازی شده است، حتما به واکنش او اهمیت داده و علت نگرانی او را رفع کنید.
مثلا کودک 7 ساله میتواند از رفتن به یک کلاس فوق برنامه امتناع کند. هرچند که کودک گاهی متوجه می شود که این کلاس می تواند برایش سودمند باشد اما کودکان ترجیح میدهند به افراد، شرایط، محیط و موقعیت های قبلی بچسبند و در زندگی روتین و عادی خود قدم بگذارند.
4-ضعف در مهارتهای ارتباطی:
کودکانی با مهارتهای ارتباطی ضعیف، هوش اجتماعی پایین و یا عدم شناخت و کنترل هیجانات در مواجهه با رویدادهای ارتباطی و اجتماعی امکان دارد رفتارهای دردسر سازی را برای والدین رقم بزنند. آنها از رفتن به جمع و مهمانی ها، بازی کردن با همسالان و یا حتی دور شدن از والدین متناع میکنند. این کودکان معمولا مدام به والدین خود میچسبند، غر میزنند و دائما میگویند برویم خانه و یا درخواست ترک محل را دارند. لجبازی در این شرایط به علت مهارتهای پایین ارتباطی و یا ضعف در هوش اجتماعی کودک است.
برای رفع این مسئله حتما پیشنهاد میکنیم دوره دوستیابی و هوش اجتماعی کودکان را تهیه بفرمایید.
5-تیپ شخصیتی:
برخی از کودکان نیز به طور ذاتی دارای شخصیتی مستقل، مصمم و سرسخت هستند. این کودکان بطور کلی در تمامی کارها از خود انعطاف پذیری کمتری نشان میدهند و ذاتا دوست دارند که رای خودشان را به کرسی بنشانند. اگر فرزند شما جز این دسته از کودکان است به شما تبریک می گویم:). این کودکان شاید به ظاهر ناراحتی هایی را برای والدین ایجاد کنند و مدام بر سر لجاجت و یا کار خود پافشاری کنند، اما اگر بتوانید در مسائل تربیتی با آنها خوب کنار بیایید در آینده به انسانهایی مقتدر و با صلابت تبدیل خواهند شد.
6-خستگی مفرط:
کودکان نیز مانند بزرگسالان زمانی که تحت خستگی زیاد قرار میگیرند، لجباز میشوند. بازیها، فعالیتهای فیزیکی و بدنی، کم خوابی و یا بدخوابی و جنبوجوشِ زیاد کودکان در طول روز میتواند عامل اصلی لجبازی کودک شما باشد. کودکان در زمان بازی و یا شرایط مطلوبشان، زمان، استراحت، تغذیه و رسیدگی به خود را فراموش میکنند. از این رو همیشه سعی کنید کودکتان را در شرایطی متعادل نگهدارید و همچنین به خواب و تغذیهی او توجهای ویژه داشته باشید.
7-الگوبرداری:
کودکان الگوبردارانی بیمانند هستند. آنها به خوبی از رفتار والدین، شخصیتهای کارتونی و یا همسالان خود الگوبرداری کرده و رفتار آنها را جزئی از شخصیت خود قرار میدهند. از این رو سعی کنید اگر کودک شما لجبازی می کند اما شامل هیچکدام از 6 مورد فوق نبود، به خودتان، همسرتان، محتوایی که تماشا میکند و دوستان او نگاهی مجدد بیاندازید. محیط بیش از آن چیزی که فکرش را میکنید روی فرزند شما اثرمیگذارد.
چند نکته:
در انتها و پس از بیان دلایل لجبازی کودکان باید به چند نکته توجه کنید:
- سنین مختلف:
لجبازی کودکان می تواند در سنین مختلفی اتفاق بیافتد. در نظر داشته باشید که هر سنی معمولا دلیل و نوع لجبازی خاص به خود را دارد و بهتر است که نوع هر لجبازی در سنین مختلف را بشناسیم تا بهتر در مقابل لجبازی کودکان رفتار کنیم. برای این موضوع می توانید به مقاله لجبازی کودکان در سنین مختلف مراجعه کنید. برای مطالعه این مقاله اینجا کلیک کنید.
- این یک امر طبیعی است:
در نظر داشته باشید که لجبازی کودکان بسیار متداول و طبیعی است. هرچند این موضوع میتواند برای والدین بسیار ناراحتکننده و اذیتکننده باشد. اما باید قبول کنیم این یک امر طبیعی است که حتی در بزرگسالان نیز اتفاق میافتد. بنابراین در مقابل لجبازی کودکان همیشه این موضوع را به یاد داشته باشید که خود شما نیز گاهی لجبازی می کنید! 🙂
- تکرار مداوم لجبازی:
اما اگر کودک شما به میزان زیادی لجبازی میکند و یا گاهی اما در فقط موقعیت های خاص لجبازی میکند، این امر میتواند به علت یکی موارد ذکر شده باشد که باید بررسی و رفع شود
دیدگاهتان را بنویسید